Joulu, vuoden ehkäpä tunnelmallisin ja muistorikkain ruokajuhla, on ihan pian täällä. Jouluna saa herkutella luvan kanssa. Halusimmekin jakaa maukkaimmat joulureseptimme sekä viinisuositukset Alkon valikoimasta niiden kaveriksi.
Mätimousse
- 200 g siian- tai muikunmätiä
- 1,5 dl smetanaa
- 2 rkl hienonnettua tilliä
- sitruunan kuorta
Valuta mädistä ylimääräinen neste. Vatkaa smetana kuohkeaksi vaahdoksi. Nostele mäti ja hienonnettu tilli varovasti smetanan joukkoon. Mausta sitruunan kuorella, suolalla ja pippurilla.
Viinisuositus: Legras & Haas Chouilly Grand Cru Blanc de Blancs Champagne Brut 43,01€. Raikas, tasapainoinen samppanja sopii upeasti joulun juhlintaa. Alla linkki tuotteeseen:
Punajuurigraavattu lohi
- 600 g lohifileetä
- 2 pientä punajuurta
- 1 1/2 rkl karkeaa merisuolaa
- 2 tl sokeria
- 1/2 sitruunan kuori raastettuna
- tillinoksia
Kuori ja raasta punajuuri karkeaksi raasteeksi.
Ota lohifilee leivinpaperille. Ripottele pintaan suola, sokeri ja sitruunan kuori raaste. Levitä punajuuriraaste kauttaaltaan kalan pintaan. Aseta päälle tillinoksat.
Kääri kala leivinpaperiin ja siirrä paketti muovipussiin. Sulje pussi ja nosta jääkaappiin suolaantumaan ja maustumaan kahdeksi vuorokaudeksi. Kääntele pakettia graavautumisen aikana muutaman kerran.
Putsaa punajuuriraaste kalan pinnasta pois ennen siivuttamista.
Viinisuositus: Jean Loron Terra Occitana Cinsault Rose 2018 12,97€. Ranskalainen rosé ansaitsee paikkansa joulupöydässä. Alla linkki tuotteeseen:
Kinkun paisto-ohje
- suolattu joulukinkku
- 2dl korppujauhoja
- 5 rkl sinappia
- 1 keltuainen
- kokonaisia neilikoita

Laita huoneenlämpöinen kinkku uunipellille. Jos kinkku on pakastettu, sulata se huolella. Kaada pellin pohjalle noin 2 cm verran vettä. Jos käytät paistopussia, vettä ei tarvita. Leikkaa paistopussin ylin kulma auki. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan.
Paista noin 120 asteessa. Jos haluat kinkusta mehevähkön, se kannattaa ottaa uunista 75-77 asteisena. Jos pidät ylikypsän kinkun mausta, anna lämpötilan nousta 80 asteeseen. Nyrkkisääntö paistamiseen on, jos paistat kinkkua ilman mittaria, että paistoaika on noin 1,5 tuntia ensimmäistä kinkkukiloa ja 40 minuuttia seuraavia kinkkukiloja kohti.
Ennen kuorrutusta kinkun on syytä jäähtyä muutama tunti.
Kuorrutus:
Kuori kamara ja halutessasi rasva pois ja sivele pinta sinapilla, johon on lisätty yksi keltuainen. Ripottele päälle korppujauhoja. Pintaan voit pistellä neilikoita mausteeksi. Ruskista kuorrutusta noin 8 minuutin ajan noin 225-250 asteen lämmössä.
Viinisuositus: Château Grand Francais Rouge 2017 19,62€. Huippulaadukas luomupunaviini kinkun rinnalle joulupöytään. Alla linkki:
Juustot ja chutney
Kirsikkachutney
- 2 kg hapankirsikkaa
- 2 dl punaviini- tai sherryviinietikkaa
- 2 kpl punasipulia hienonnettuna
- 1 pieni chili hienonnettuna
- 30 g inkivääriä raastettuna
- 2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
- 1 kg hillosokeria
- 1 kanelitanko
- sinapinsiemeniä
Sulata ja valuta pakastetut hapankirsikat huolellisesti. Laita kaikki aineet kattilaan. Keitä seosta hiljalleen noin 2 tuntia välillä sekoittaen.
Valitse chutneyn seuraksi lempijuustojasi tarjolle joulupöytään.

Viinisuositus: Quinta Vale D. Maria Late Bottled Vintage Port 2014 29,76€. Upea portviini on täydellinen kumppani juustoille. Alla linkki tuotteeseen:
Peuratournedos
- 1,5-2 kg peuran sisäfileetä
- 12 siivua pekonia
- suolaa ja mustapippuria
- 2 oksaa rosmariinia
- voita paistamiseen
Poista peuran fileistä mahdolliset kalvot. Leikkaa ne noin 3 cm:n pituisiksi paloiksi. Mausta palat suolalla ja pippurilla ja hienonnetulla rosmariinilla. Aseta 6–7 palaa pystyyn työlaudalle ja kääri pekoni niiden ympärille. Kiinnitä tikulla huolellisesti.
Paista nopeasti pihveihin väri pannulla. Loppukypsennä 180-asteisessa uunissa noin 4 minuuttia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
Viinisuositus: Quinta Vale D. Maria Vinha Da Francisca 2016 74,64€. Parempaan herkutteluun peuran kaveriksi tai lahjapulloksi alta:
Näillä resepteillä saat pöytäseurueesi kehräämään onnesta ja käpertymään kuusen alle täysin vatsoin! Herkullista joulua!
Katso myös muut reseptimme täältä.