Voihan tryffeli! Tuo pieni ja ruttuinen kimpale kuuluu loppuvuoden himotuimpiin herkkuihin, eikä suotta. Yksi klassikkoannos raaka-aineesta on tryffelirisotto, josta ravintola Murukin tunnetaan.

Tryffelit kuuluvat sienten sukuun ja kasvavat piilossa maanpinnan alla, josta niitä herkkäkuonoisten sikojen ja koirienkin kanssa etsitään. Italialaisten tryffelien sesonki ajoittuu loppusyksystä alkutalveen, jolloin Murussakin päästään nauttimaan näistä arvokkaista murkuloista. Murun risotto valmistetaan tuoreista tryffeleistä ja päälle raastetaan lastuina mustaa maan aarretta – ja jos onnekkaita ollaan, upgreidataan vaihtamalla arvokkaimpaan valkoiseen tryffeliin.
Kotona risoton voi paremman puutteessa valmistaa myös säilötystä tryffelistä tai tryffeliöljystä – toki tuore on aina tuore. Kun Muruun saadaan isompi satsi tryffeliä, myydään sitä ravintolasta myös innokkaille kotikokeille. Ja nautiskelijan vaihtoehto tietysti on herkutella ravintolassa. Siitä puheen ollen, pöydän ravintola Muruun pääset varaamaan alta:
Risoton valmistus on taitolaji. Yksinkertaisen, mutta herkän ruokalajin salaisuus ovat hyvät raaka-aineet: laadukas risottoriisi, kuten carnoli tai arborio, pitkään kypsytetty, lohkeilevan kova parmesan-juusto sekä hapokas valkoviini. Ja voi: kotimainen voi on italiaista voimakkaamman makuista, joten sitä kannattaa käyttää maltilla.
”Tärkeintä risoton valmistuksessa on reseptiikan noudattaminen ja etenkin kypsennysaika, jotta riisi ei mene ylikypsäksi. Hyvä laadukas riisi on lähtökohta onnistuneeseen risottoon. Risotto tulee myös tarjoilla heti kun se on valmista – tällöin se on parhaimmillaan.”
Karoliina Narkiniemi, Murun keittiömestari
Alla Murun kuuluisan tryffelirisoton resepti, jonka avulla sinäkin voit yllättää ystävät illanistujaisissa. Palan painikkeeksi kelpaa Murun omistaja-sommelier Samuil Angelovin tapaan valita kypsää punaista bourgognelaista. Murun ”Hyvä ruoka, parempi viini – perusasiat pöytään mitään konstailematta” kirjasta löydät myös muita reseptejä, joilla hurmaat seuralaisesi.
Maailman paras tryffelirisotto à la Muru
Sieniconsommé eli sieniliemi
- 300 g herkkusieniä
- 1 l vettä
- suolaa
- vähäsuolaista soijakastiketta
Esilämmitä kattilaa levyllä hieman. Lisää sienet ja vesi. Anna kiehua matalalla lämmöllä noin tunti. Siivilöi sienet pois ja keitä lientä kasaan, kunnes sitä on jäljellä noin kaksi delilitraa. Tämä vie tunnin tai puolitoista. Mausta suolalla ja soijakastikkeella. Tarjoile tryffelirisoton kanssa.
Tryffelirisotto sieniconsommén kera
- 2 salottisipulia
- 1 valkosipulinkynsi
- oliiviöljyä
- 1 timjaminoksa
- 3 dl carnaroli-riisiä
- 2 dl valkoviiniä (tarpeeksi hapokasta)
- 1 l kanalientä (itse tehtyä)
- tryffeliä tai tryffelipyreetä
- 15 g parmesaanijuustoa raastettuna
- 40 g voita
- tryffelisuolaa tai tavallista suolaa
Lopuksi
- tryffeliöljyä
- suolaa
- pippuria
- tuoretta tryffeliä

- Leikkaa salottisipuli ja valkosipuli pieniksi kuutioiksi. Lämmitä kattilaa hieman ja lisää öljy, timjaminoksa ja pilkotut sipulit. Kuullota hetki. Lisää riisi ja kuullota matalalla lämmöllä, kunnes riisinjyvät muuttuvat aavistuksen läpikuultaviksi.
- Lisää valkoviini ja kiehauta. Lisää vähitellen kuumaa kanalientä samalla koko ajan sekoittaen. Lisää suolaa hieman ja raasta joukkoon tuoretta tryffeliä, jos sitä on saatavilla, tai lisää joukkoon tryffelipyreetä. Riisi on lähes kypsää noin 12 minuutin kuluttua siitä, kun olet alkanut lisätä lientä, ja voit aloittaa viimeistelyn.
- Lisää parmesaaniraaste, voi ja tryffelisuola koko ajan sekoittaen. Kun risoton koostumus on haluamasi kaltainen, ota kattila liedeltä. Lisää varovasti maistellen tryffeliöljyä, suolaa ja pippuria makusi mukaan ja annostele lautasille.
- Raasta päälle tuoretta tryffeliä ja lisää päälle muutama lusikallinen sieniconsomméa.
Ei muuta kuin herkuttelemaan! Tällä reseptillä onnistut varmasti ja lunastat paikkasi keittiön kiistattomana kinginä. Mikäli tryffeliä on vaikea löytää, näin joulun alla niitä on myynnissä Murun verkkokaupassa: