Sinisimpukat ovat näyttävä, mutta helppo herkku myös kotikokeille. Mikäli oma reseptivarasto on koluttu läpi jo kyllästymiseen asti, tallenna tämä suosikkeihisi! Alkuvuodesta, jouluherkkujen jälkeen, kevyt ja raikas resepti on paikallaan. Ei yhtään hullumpi idea vastaanottaa myös uusivuosi simpukoiden seurassa.

Sinimpukat ovat sesongissa loppuvuodesta alkukevääseen – toki niitä on saatavilla läpi vuoden. Suomessa merenantimet ovat siis varsinaista talviherkkua parhaimmillaan! Keitetyt simpukat ovat klassikko, jonka liemen voi maustaa monella tavalla, oman maun mukaan.

Mikäli simpukat ovat kotikeittiössäsi ihan uusi tuttavuus, Henri Alén rohkaisee alkuun alla olevalla mustapippurisella sinisimpukka -reseptillään. Helsingin Etelärannassa sijaitsevan italialaisen ravintolansa Fiasco? by Ultiman tyyliin tämäkin resepti tulee Italiasta. Ja jos mieli tekisi maistella italialaista ja Alénin keitoksia useammankin reseptin verran, pöydän ravintola Ultimaan pääset varaamaan alta. Sen jälkeen annetaan Henrin omin sanoin kertoa alkuvuoden reseptivinkistään.

Pepata di Cozze – sinisimpukat mustapippurilla

”Italiassa Adrianmeren rannalla Pepata di cozze -nimellä kulkevaa ruokaa tarjotaan siellä, missä sinisimpukoita saa tuoreena suoraan merestä. Tuoreena murskattu mustapippuri tuo potkua lempeisiin simpukoihin. Vaikka reseptiä hieman alkuperäisestä varioinkin, on lopputulos aina hämmästyttävän herkullinen ja nopea valmistaa. Ainoa asia, missä tämä ruokalaji voi pettää, on simpukoiden tuoreus. Niiden tulee tuoksua raikkaalta merituulelta eikä vanhalta sillipurkilta. Vaadi siis kauppiaalta vain parasta ja onnistut varmasti.”

  • 1 kg tuoreita sinisimpukoita
  • 3 shalottisipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 4 oksaa tuoretta timjamia
  • 4 luumutomaattia
  • 1 dl kuivaa valkoviiniä
  • 1 sitruuna
  • tuoretta mustapippuria myllystä
  • tilkka oliiviöljyä

Pese simpukat huolellisesti ja heitä pois rikkinäiset, tai jos simpukat retkottavat auki eivätkä sulkeudu kopauttaessa.

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Poista tomaateista kanta ja kuutioi ne. Kuullota sipuli ja valkosipuli kattilassa ja lisää mukaan viini ja timjami. Kiehauta ja lisää mukaan tomaatit ja simpukat.

Anna kypsyä kannen alla kaksi minuutia ja ravistele kattilaa jotta simpukat kypsyvät tasaisesti. Kypsennä vielä kolme minuuttia ja mausta lopuksi rouhitulla tuoreella mustapippurilla. Tarjoile simpukat tuoreen leivän ja sitruunanlohkojen kanssa.

Kuva: Nico Bäckström

Kyytipojaksi suosittelemme Alkon valikoimasta löytyviä viinejä: Aperitiiviksi pirteän päärynäinen uutuus, Murunello prosecco ja simpukoiden kera hedelmäinen valkoviini Sloveniasta, Verus Riesling. Maukkaita herkkuhetkiä!

Myös Alénin toisen ravintolan Sue Ellenin menulla komeilevat sinisimpukat. Jos valmiiseen pöytään asteleminen tuntuu houkuttelevammalta, Sue Ellenin alkuvuoden 2021 sinisimpukat tarjoillaan curryliemessä. Alta pääset tekemään pöytävarauksen Sue Elleniin, joka sijaitsee aivan Ultiman naapurissa Etelärannassa.

Lisää reseptejämme löydät täältä.