Blinit ovat klassinen talvikauden herkku. Sellainen, jonka olemassaolon helposti muina vuodenaikoina unohtaa. Mutta annas olla kun alkuvuosi koittaa ja blinihimo iskee. Silloin muistaa väistämättä miten sietämättömän hyviä ne ovatkaan.
Alun perin Venäjältä kotoisin oleva suolainen ohukainen valmistetaan yleensä vehnä- sekä tattarijauhoista. Perinteisesti ne nautitaan voisulan, smetanan, hienonnetun sipulin ja mädin kanssa. Etenkin Venäjällä voi tulla vastaan makeita, hillon ja hunajan kanssa nautittavia jälkiruokablinejäkin. Oma suolainen lettunsa löytyy monelta kansalta, esimerkkinä jenkkien pannukakut ja ranskalaisten crepit. Suomi- tai ehkä paremminkin Karjala-versiona mainittakoon ravintola Finnjävel Salin Lepuskat, joita myös tarjoillaan tammi-helmikuussa. Finnjävelin Lepuskahetkestä lisää pääset lukemaan täältä.
Takaisin raiteille. Blinikausi sijoittuu alkuvuoteen ja tuhdit herkut ovatkin omiaan pakkassäällä. Alunperin niitä nautittiin helmikuussa, laskiaisen tienoilla. Nykyään koko alkuvuosi, tammi-helmikuu on blinien aikaa. Alkutalvikaan ei enää riitä, sillä blineillä herkutellaan myös rapukautena sekä jouluna, tietää ravintola Sue Ellenin keittiömestari Jere Hyttinen kertoa.
Jere onkin luvannut jakaa reseptin ja vinkkinsä täydellisten blinien tekoon! Hän nimittäin on näin alkuvuodesta tuonut blinin myös Sue Ellenin listalle. Ravintolan versio klassikosta on suloisen muotonsa vohveliraudasta saava blinivohveli. Mikäli tämä versio kiinnostaa (ja kokkailu ei niinkään), täältä voit varata pöydän Etelärantaan, valmista vohvelibliniä maistelemaan. Jos taas kädet syyhyävät jo päästä keittiöön, aloitetaan!
Bliniresepti
Pohja:
- pieni pala hiivaa / vanhaa juurta
- 7 dl lämmintä maitoa
- 300 g vehnäjauhoja
- 300 g tattarijauhoja
Sekoita aineet, nosta muutamaksi tunniksi lämpimään paikkaan ja jätä yön yli pöydälle. Säilö kylmässä.
Taikina:
- 5 dl pohjaa
- 1 dl kirkastettu voi
- 1 plo olutta
- 6 kpl keltuainen
- suolaa
- vehnäjauhoja sen verran että taikina ei ole liian juoksevaa
- 6 kpl valkuaisia vatkattuna
- paistamiseen kirkastettua voita

Jeren vinkit blinien paistamiseen
Blinitaikinan pohja kannattaa tehdä päivää ennen, jotta se ehtii käydä lämpimässä yön yli. Mikäli taikina on tehty vasta juuri ennen paistamista, jää se latteaksi, ja kuohkeat blinit jäävät vain haaveeksi.
Ennen paistamista taikinaan sekoitetaan kevyesti kirkastettu voi, sillä tavallisen voin hera kärähtää helposti. Taikinaan lisätään myös hyvin vatkattu valkuainen juuri hetkeä ennen paistamista. Valkuainen tuo taikinaan tarvittavan kuohkeuden.
Pannun tulee olla oikeasti kuuma: jos taikinan laittaa kylmälle pannulle, jää rasva tällöin blinin sisään. Paras väline blinien paistamisen on valurautapannu. Oikeiden blinipannujen sijaan voi hyvin käyttää myös ohukaispannua sekä vohvelirautaa.
Perinteisesti blinien kanssa on nautittu mätiä, sipulia ja smetanaa. Myös suolaisia lisukkeita, kuten suolakurkkua, suolasieniä ja punajuurta käytetään.
Blinien seuraksi suosittelemme Alkon valikoimasta löytyvää hedelmäistä, hyvän hinta-laatusuhteen omaavaa samppanjaa, Lecomte Pere & Fils Champagne Brut Tradition tai raikasta Herr Mehling Rieslingiä.
Muut reseptimme löydät täältä.